حكومت علوي؛ تبلور كارآمدي

  • warning: Missing argument 1 for t(), called in D:\WebSites\nashriyat.ir\themes\tem-nashriyat\upload_attachments.tpl.php on line 15 and defined in D:\WebSites\nashriyat.ir\includes\common.inc on line 962.
  • warning: htmlspecialchars() expects parameter 1 to be string, array given in D:\WebSites\nashriyat.ir\includes\bootstrap.inc on line 869.

علي اکبرعالميان

اصول کشورداري و سيرة سياسي يک حاکم همواره در تيررس ديدگاه منتقدان و حتي مردم عادي قرار گرفته است. اين اصول به کارآمدي آن نظام سياسي کمک فراواني مي کند. بيگمان اصول کشورداري حضرت اميرالمؤمنين(ع) و نقش کمنظير ايشان در ارائهي يک نظام حکومتي آرماني و کارآمد غير قابل انکار است و اين چيزي نيست که حتي از نگاه غيرمسلمانان منصفي از قبيل «جرجي زيدان» مخفي مانده باشد. شيوه و منش حکومتداري آن بزرگوار و سيرة سياسي تحسين برانگيز ايشان الگوي مناسبي براي همة آناني شد که ميخواهند در روش سياسي خود، توفيق مديريتي و حاکميتي کسب کنند. حضرت(ع) غير از اجراي سيرة سياسي و استراتژي حکومتيِ موفقيتآميز خود، ابتکارات فراواني را هم در عرصة حکومت و سياست از خود بروز دادند. براي استانداران و سران سپاه و قضات و کارگزاران ماليات آيين نامه و دستورالعمل نوشتند و جامعة اسلامي را از نظر شغل و وظيفه طبقهبندي نمودند و حدود و موقعيت هر طبقه را تعيين فرمودند. سيرة سياسي و شيوة حکومتداري ايشان، درخشانترين دوران حکومت اسلامي پس از رحلت پيامبر(ص) است. ما در اين مقاله برآنيم تا با ذکر شمهاي کوچک از ابعاد مديريت حکومتي و سيرة سياسي حضرت(ع)، سهم قابل توجه ايشان را در تحول و بالندگي حاکميت و سياست بيان نموده و عوامل کارآمدي يک نظام سياسي را با توجه به عمل و سخن حضرت تشريح نماييم. طبيعي است اين مقاله در پي اثبات بينظير بودن طريقهي حکومت حضرت(ع) در دوران پس از اسلام و حکومت نبي مکرم اسلام(ص) است...